Wat is het EnergieLabel

Het Energielabel voor woningen geeft net als bijvoorbeeld het energielabel voor elektrische apparatuur, de energiezuinigheid van een woning weer. In de labelklasse is er een mogelijke score van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) van toepassing op uw woning. Op deze manier kan je zien hoe energiezuinig een woning is. Het verplichte definitieve energielabel voor woningen is 10 jaar geldig.

Wat vindt u op het energielabel

Het energielabel is een samenvatting van de energiezuinigheid van een woning. Deze geeft ook algemene informatie over het type woning, de grootte van de woning, het standaardenergieverbruik van de woning.

Een energielabel opstellen

Een energielabel wordt door de overheid verstrekt. Uw logt in als huiseigenaar op de website van de overheid en beantwoord de vooraf gestelde vragen en levert de gevraagde bewijzen aan. Daarna zal de labeladviseur de eigenschappen van de woning die invloed hebben op het energieverbruik controleren. Op het moment dat deze bewijzen aannemelijk zijn en in orde bevonden worden door de erkend energielabel adviseur, ontvangt u het definitieve label. Wanneer de bewijzen niet voldoende zijn zal de erkend energielabel adviseur contact met u opnemen over de vervolgstappen.  Zaken als isolatie, de verwarming en de installatie voor warm water zullen bijvoorbeeld gecontroleerd worden.

Verplicht bij verhuur en verkoop

Het energielabel moet sinds 2015 in alle gevallen bij de verkoop of verhuur van een woning worden verstrekt aan de koper of huurder van de woning. Mocht de woningeigenaar op het moment van verkoop of verhuur geen energielabel kunnen voorleggen, zal de overheid een boete in rekening brengen die oplopend tot € 405,-.